LED (Light Emitting Diode)

Viktigt att veta om LED-belysning

LED

LED (Light Emitting Diode)

LED eller Light emitting diode är en halvledardiod, som vid en relativt låg spänning (ca 3,5V) omvandlar elektricitet till ljus, genom överföring av elektriska laddningar mellan två elektroder. LED producerar ett ljussken utan varken glödtråd, gas eller glashölje.

Eftersom LED har en riktad ljusstråle lämpar de sig väl för punktbelysning såsom spotlights mm. Till skillnad från glödlampor, som kan använda likström eller växelström, kräver lysdioder likström med rätt polaritet. Därför drivs LED med elektronisk likströms converter (drivdon)

OBSERVERA!
Drivdon, belysning och eventuella andra tillbehör, som ska kopplas samman, måste ha överensstämmande milliampere (mA) eller volt (V).

Olika typer av LED med olika ljusintensitet för olika ändamål

Lysdiod (LED) är ett samlingsnamn för ett likartat sätt att framkalla ljus där lysdioden i sig används för att indikera eller synas direkt av betraktarens ögon. Används för dekorationsbelysning eller indikationsbelysning i t.ex. displayer och bakljus på bilar.
Medan en högpresterande lysdiod (POWER LED) levererar ett ljus som ska återreflekteras av det belysta objektet till betraktarens ögon. Lämpliga att användas i interiör ljussättning både för stämningseffekt och arbets- och allmänbelysning.

Ljustyrka

Ljusstyrkan beror inte bara på wattstyrkan utan även på utformning av armatur och vilken typ av prisma (täckglas) som sitter på armaturen.

Färgtemperatur

I Beslag Designs sortiment finns LED med både varmare och kallare ljus. Detta presenterar vi genom att ange färgtemperatur (°K = Kelvin) Varmvitt ljus ligger på ca 3000-4000°K medan ett mer kallvitt ljus ligger på ca 5000°K och uppåt. En vanlig halogenlampa har en färgtemperatur på ca 3200°K.

 

LED går att dimra

Missa inte att vi har allt som behvös för att dimra LED-belysning.

Fördelar med LED

  • Miljövänligt
  • Energisnålt
  • Låg värmeutstrålning
  • Lång livslängd (mer än 50 000h)
  • Innehåller inget kvicksilver eller bly
  • Okänsligt för temperaturvariationer, stötar och vibrationer (ingen glödtråd)
  • Kan placeras långt ifrån drivdonet (ofta 20m eller mer)
  • Ingen UV-/IR-strålning

VIKTIG information inför montering av LED-spot

Vid montering av LED-spot lämnas ett överskott av kabel, på ca 15 cm, som lindas ett varv precis innanför spoten. Detta för att underlätta eventuellt framtida byte av armatur (se bild till höger).