LÄDERSKÖTSEL

MILJÖVÄNLIGT OCH NATURGARVAT SKINN

Läs mer om hur Tärnsjö Garveri tillverkar sitt läder

01. TÄRNSJÖ LÄDER

Konsten att garva läder vegitabiliskt är flera tusen år gammal. Sedan 1873 har Tärnsjö Garveri använt dessa väl beprövade metoder. Industrialiseringen har gjort att garverier kan erbjuda skinn till lägre priser och många garverier har valt den vägen. Tärnsjö Garveri valde en annan väg. Varför?

Eftersom det estetiska av vegetabiliskt garvat läder saknar motsvarighet och den patina som syns när lädret används över en längre tid inte kan framställas på något annat sätt. Det är också det enda sättet att producera läder av bästa kvalité och samtidigt värna om vår miljö.

02. VEGETABILISK GARVNING

Tärnsjö Garveri tillverkar garvsyra av ekbark på samma sätt som  våra förfädrar gjorde eftersom det ger bäst resultat. Att producera läder på ett sätt som är miljövänligt är mer tidskrävande än normal garvning.

Men vad gör det att garvningsprocessen tar längre tid när syftet är bästa möjliga kvalite?

Tärnsjö Garveri tillverkar unika läder.

03. LEVANDE LÄDER

Lädret från Tärnsjö Garveri är helt fritt från krom och det vegetabiliskt garvade lädret tillverkas från hudar av finaste kvalitet. I tusentals år har människan garvat läder med garvsyra från vegetabiliska källor som ek och mimosa bark.

De använder fortfarande dessa miljömässigt hållbara metoder i dag för att säkerställa att deras läder har en naturlig yta som åldras vackert och patineras med tiden.

04. SKÖTSEL AV LÄDER

Läder är ett naturmaterial. Med rätt utförande, material av högsta kvalité och lite underhåll får man en produkt som håller mycket länge och patineras med värdighet.

05. ALLMÄNNA RÅD

  1. Exponering i direkt solljus kan bleka mörka färger och göra ljusa färger mörkare.
  2. Varm, torr luft kan torka ut lädret om det inte impregneras regelbundet.
  3. Vissa rengöringsmedel och kemikalier kan missfärga och förstöra ytan på lädret.
  4. Om ni använder för mycket vatten på lädret så ändrar det färg.

06. IMPREGNERING

Var extra försiktig med bruna och naturfärgade läderprodukter som kan mörkna avsevärt vid kontakt med vatten. Vi rekommenderar att man använder en fuktig och ordentligt urkramad trasa när man rengör lädret.

Efter att ni torkat av läderprodukten är det viktigt att lädret torkar ordentligt innan man applicerar  någon form av impregnering. Det finns många olika typer av impregnering och hästbutiker som oftast har flertalet produkter för lädervård kan hjälpa dig med att rekommendera vilken typ av impregnering ni ska använda för att bevara lädrets färg och mjukhet.